Rond deze tijd zijn normaal gesproken al een aantal eerste interne en externe stappen gezet voor de organisatie van de Pijnenburg Bosmarathon. Maar in deze moeilijke en onzekere Coronatijd – ook voor onze vereniging – ligt dat toch iets anders.

In het huidige scenario van Coronamaatregelen zou de Bosmarathon op 11 oktober ‘safe’ zijn. Maar die zekerheid hebben we allerminst, we weten niet hoe de situatie tegen die tijd is.

Nog los van of het organisatorisch ‘coronaproof’ zou kunnen en cruciale hobbels zouden kunnen worden weggenomen vond ik dat we al in een vroeg stadium moesten afwegen of de organisatie van de Bosmarathon überhaupt wordt doorgezet of niet, welk risico we willen nemen. In goed overleg met het bestuur is onlangs besloten dit niet te doen.

Een aantal belangrijke argumenten voor het besluit:

  • in deze periode met talloze beperkingen en onzekerheden is er nog weinig geloof in welke sportwedstrijden dan ook. Ook voor de wat langere termijn, na 1 september. Het idee dat het mogelijk alsnog niet kan doorgaan is niet erg motiverend voor de organisatie en alle betrokkenen.
  • zoals de vlag er nu bij hangt is het niet erg waarschijnlijk dat we het evenement ook daadwerkelijk zouden kunnen organiseren, zéker niet op de manier die we gewend zijn. De Corona-regelgeving zal ons nog een tijdlang aanzienlijk beperken in onze mogelijkheden, waardoor we in de opzet van de organisatie veel aanpassingen zouden moeten doen die niet allemaal haalbaar lijken. Zowel binnen als buiten.
  • de vereniging wil alle aandacht richten op het straks op een goede verantwoorde manier laten trainen in een 1,5 meter-setting. Nu nog zonder kleedkamers, douches en kantine, maar stel dat die straks weer open zouden mogen dan hebben we daar onze handen vol aan.
  • ook financieel lijkt het niet haalbaar; door te verwachten lagere inkomsten kan een extra risico ontstaan voor onze vereniging, die toch al een heel lastig en financieel onvoorspelbaar jaar heeft.
  • tot slot, om diverse redenen zou het een stuk lastiger kunnen zijn om voldoende vrijwilligers (o.a. uit de zgn. risicogroepen) bereid te vinden om te helpen en/of op een veilige manier het benodigde werk te laten doen.

Na de teleurstellende afgelasting vorig jaar gaat de 20e Pijnenburg Bosmarathon dus ook dit jaar helaas niet door. Weer een bittere pil.

Laten we hopen dat de ontwikkelingen rond het Coronavirus de komende tijd zodanig veranderen dat we ons weer kunnen verheugen op het organiseren van wedstrijden/evenementen. In dat geval zal de 20e Pijnenburg Bosmarathon georganiseerd worden op zondag 10 oktober 2021. Ik ga ervoor!

Met sportieve groet,

André van Zadel