Op zaterdag 12 februari en zondag 6 maart 2022 is er bij AV Pijnenburg een tweetal bijscholingsdagen geweest, georganiseerd door Christijn Hesselink (Atletiekunie) in nauwe samenwerking met Rijnvis Cranenbroek (AV Pijnenburg). In totaal hebben er 26 trainers van 4 verschillende verenigingen uit onze regio deelgenomen aan de bijscholing. Naast 22 trainers van AV Pijnenburg was er vertegenwoordiging van AV Nijkerk, AV Triathlon en Aco/Van Elderen.

De bijscholing was op onze wens speciaal in elkaar gezet en gericht op pupillen en (CD-)juniorentrainers. Christijn gaf in de ochtendsessie aan dat het bij jeugd gaat om “lekker bewegen …. en van daaruit met atletiek bezig zijn”. Motorisch leren staat daarbij centraal met als belangrijke boodschap: laat jonge atleten zelf ervaren wat voor hun lichaam het beste werkt. Motorisch leren is gericht op het aanleren van bewegingen door “het te doen”. Als trainer zijn er drie elementen waar op gelet moet worden: het sturen van de aandacht van de atleet, het beperkt instructie geven (de omgeving dwingt deels af wat de atleet doet) en zorgen voor variatie in oefenvormen.

Het is ook aan de trainer de opdracht om “goede trainingen” te geven, d.w.z. een training waar de atleten met plezier naar toe komen, de atleten veel te laten bewegen (“stilstaan is vooral heel saai”), trainingen gedifferentieerd te geven en rekening te houden met verschillende niveaus (gemiddeld, iets meer en iets minder) in de groep zodat er voor iedereen een uitdaging is om zijn/haar grenzen te verleggen. Een goede training leidt uiteindelijk bij de atleten tot een “moe maar voldaan gevoel” …. Een mooie indicator voor een geslaagde training is de sfeer na de training. En niet te vergeten: een goede training is ook een training waar de trainer plezier aan beleeft!

Na het nuttigen van een goed georganiseerde lunch (met dank aan Henny Pot voor de organisatie en diverse AV Pijnenburgers die dit verder mogelijk hebben gemaakt) gingen de trainers zelf aan de slag. 3 uur lang hielden ze elkaar de spiegel voor in het kader van de CLUKS:

C – Coöordinatie
L – Lenigheid
U – Uithoudingsvermogen
K – Kracht
S – Snelheid

In kleine teams werden diverse atletiekonderdelen voorbereid met aandacht voor de CLUKS. Daarna werden de trainingen door ieder team gegeven, door de rest ondergaan en als laatste kort met elkaar geëvalueerd. Heel intensief, heel leuk, zeer inspirerend. Met prachtig weer op beide dagen een genot om aan mee te (mogen) doen. De aanwezige trainers nemen de opgedane ervaring mee naar hun groepen, bouwen die ervaring in de komende weken nog verder uit en zullen nog beter in staat zijn hun atleten weer een stapje verder te brengen. Twee prachtige dagen met indirect grote impact op onze jeugdatleten, hun vreugde in de atletieksport en hun (lichamelijke) vorming.

Steef Biesterveld
Trainer CD junioren