Ieder jaar halen sporters uit het hele land in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur op uit Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’ en brengen het in een estafetteloop naar hun gemeente. Ook wij doen – namens het Soester Comite 4/5 mei – al jaren mee. Veel Pijnenburgers zijn al eens mee geweest, sommigen zelfs meerdere keren. En iedereen is altijd heel enthousiast over dit indrukwekkende, sportieve en vooral ook gezellige nachtelijke avontuur. En jij kunt erbij zijn!! Maar wees snel want vol is vol. In de meerijdende bus is immers maar plek voor 42 deelnemers.

Meld je aan op de whatsapp ( 06- 27038050 ) van Steef Biesterveld, hij is ook dit jaar weer onze chef d’equipe.

DOE OOK MEE!

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen, voor Hotel De Wereld. En daarmee wordt dan de overgang ingeluid van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Daarna verspreiden vele groepen sporters het bevrijdingsvuur als ‘een lopend vuurtje’ door het hele land. De aankomst en het ontsteken van de vlam in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei-viering. De Bevrijdingsvuurestafette is in de loop der jaren uitgegroeid tot een nationaal evenement met steeds meer deelnemers. De laatste jaren deden er maar liefst ruim 2000 sporters mee, zij vertegenwoordigden meer dan 80 gemeenten.

Ons draaiboek ziet er in grote lijnen zo uit. Donderdagavond 4 mei rond 21.30 uur vertrekken we met de bus van Jan van Dijk vanaf AV Pijnenburg naar Wageningen en wonen we de manifestatie bij. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur begint de fakkeluitreiking aan de groepen. Dat duurt meestal even, doorgaans zijn wij zijn tussen 00.30 en 00.45 uur aan de beurt. Daarna kan onze tocht van rond 60 km beginnen.

Aankomst in Soest wordt verwacht rond 07.00 uur, waarna we met z’n allen ontbijten en even lekker uitrusten. Niet te lang, want rond 08.00 uur gaan we weer verder; we moeten immers de fakkel naar het Verzetsmonument aan de Ir. Menkolaan brengen, waar burgemeester Metz hem in ontvangst neemt en daarmee de vuurschaal ontsteekt. Dat is om 09.00 uur.

Overigens kunnen vanaf 08.00 uur ook anderen aansluiten en in de stoet meelopen of fietsen! Of kom naar het monument!

Na afloop worden de deelnemers na afloop door Jan van Dijk weer teruggebracht naar de club.

Wie kunnen er meedoen? In principe iedereen die een paar km in een rustig tempo kan hardlopen. Ook andere sporters uit Soest, niet-clubleden dus, kunnen met ons mee. Zolang we voldoende plek hebben in de bus zijn ook zij van harte welkom.

Voor de duidelijkheid, het is GEEN prestatieloop! Tempo/snelheid zijn dus niet zo van belang. En de lengte van de etappes is ook nog eens helemaal zelf te bepalen; de route is zo gekozen dat de bus vrijwel altijd direct in de buurt is, dus je kunt steeds zelf aangeven waar, wanneer en hoe vaak je wilt wisselen. Kortom, alles kan!
Je loopt je etappe(s) niet alleen, maar in een groepje van steeds wisselende samenstelling waarin iedereen rekening met elkaar houdt. Dat gaat elk jaar weer probleemloos.

Er zijn minimaal 4 begeleidende fietsers nodig, ook daarvoor kun je je dus aanmelden. De fietsen gaan mee in het bagageruim van de bus. Advies: een comfortabele toerfiets met goede verlichting. Geen mountainbike of racefiets dus, want daarop de hele nacht fietsen in een rustig hardlooptempo is echt geen pretje.
Er gaan overigens ook 2 EHBO-ers mee in de bus.

Nou, lijkt dit je wat? Meld je dan snel aan! Of praat eerst nog even met clubgenoten die al eens zijn mee geweest. Zij zullen je vást overhalen.
Het zal vást weer lukken ook dit jaar weer een flinke ploeg lopers en fietsers bij elkaar te krijgen. En hopelijk wéér net zo’n leuke mix uit alle sectoren van de club: recreanten, senioren, junioren.
Aanmelden kan via de whatsapp van Steef Biesterveld (06- 27038050).

Adry de Klein