Het is binnen onze vereniging inmiddels al zó’n ingeburgerd evenement dat er nauwelijks nog extra aandacht aan gegeven hoeft te worden. Toch doe ik het! Want het is ook vooral een oproep om mee te doen!!

Ieder jaar halen sporters uit het hele land in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur op uit Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’ en brengen het in een estafetteloop naar hun gemeente.

Ook wij doen – namens het Soester Comite 4/5 mei – al jaren mee. Veel Pijnenburgers zijn al eens mee geweest, sommigen zelfs meerdere keren. En iedereen is altijd heel enthousiast over dit indrukwekkende, sportieve en vooral ook gezellige nachtelijke avontuur.

 

Dit jaar staat natuurlijk in het teken van 75 jaar bevrijding.

De achtergrond: sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen, voor Hotel De Wereld. En daarmee wordt dan de overgang ingeluid van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Daarna verspreiden vele groepen sporters het bevrijdingsvuur als ‘een lopend vuurtje’ door het hele land. De aankomst en het ontsteken van de vlam in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei-viering.

De Bevrijdingsvuurestafette is in de loop der jaren uitgegroeid tot een nationaal evenement waaraan ruim 2100 sporters meedoen uit rond 85 gemeenten.

Ons draaiboek ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als voorgaande jaren. Maandagavond 4 mei rond 21.30 uur worden we door o.a. burgemeester Metz uitgezwaaid en vertrekken we met de bus van Jan van Dijk Tours vanaf AV Pijnenburg naar Wageningen. Daar wonen we de manifestatie bij. En na het ontsteken van het bevrijdingsvuur begint de fakkeluitreiking aan de groepen. Dat duurt meestal even, doorgaans zijn wij zijn tussen 00.30 en 00.45 uur aan de beurt. Daarna kan onze tocht van rond 60 km beginnen.

Aankomst in Soest wordt verwacht rond 07.00 uur, waarna we met z’n allen ontbijten en even lekker uitrusten. Niet te lang, want rond 08.00 uur gaan we weer verder, we moeten immers de fakkel naar burgemeester Metz brengen. Dat doen we bij het verzetsmonument aan de Ir. Menkolaan.

Daar overhandigen we dan om 09.00 uur de fakkel aan burgemeester Metz, zijn er toespraken, is er koffie, praten we na en na afloop worden de deelnemers door Jan van Dijk weer teruggebracht naar de club.

Overigens kunnen vanaf 08.00 uur ook anderen aansluiten en in de stoet meelopen of fietsen! Of kom anders naar het monument om de sporters binnen te halen! Altijd een mooi moment.

En wat zou het mooi zijn als de support en belangstelling in dit jubileumjaar overweldigend zijn!

Wie kunnen er aan de estafette meedoen? In principe iedereen die een paar km in een rustig tempo kan hardlopen. Ook andere sporters uit Soest, niet-clubleden dus, kunnen met ons mee. Zolang we voldoende plek hebben in de bus zijn zij van harte welkom.

Voor de duidelijkheid, het is GEEN prestatieloop! Tempo/snelheid zijn dus niet zo van belang. En de lengte van de etappes is ook nog eens helemaal zelf te bepalen; de route is zo gekozen dat de bus vrijwel altijd  direct in de buurt is, dus je kunt steeds zelf aangeven waar, wanneer en hoe vaak je wilt wisselen.

Kortom, alles kan! En er is ook nog eens voldoende eten en drinken aan boord. Aan alles is gedacht!

 

Ook belangrijk om te weten: je loopt je etappe(s) niet alleen, maar in een groepje van steeds wisselende samenstelling waarin iedereen rekening met elkaar houdt. Dat gaat elk jaar weer probleemloos.

 

We hebben minimaal 4 begeleidende fietsers nodig, ook daarvoor kun je je dus aanmelden. De fietsen gaan mee in het bagageruim van de bus. Advies: een comfortabele toerfiets met goede verlichting. Geen mountainbike of racefiets dus, want daarop de hele nacht fietsen in een rustig hardlooptempo is echt geen pretje.

Er gaan overigens ook 2 EHBO-ers mee.

 

Na dit hele verhaal ben je ongetwijfeld meteen enthousiast geworden. Meld je dan snel aan! Toch nog twijfels? Praat dan nog even met clubgenoten die al eens zijn mee geweest. Zij zullen je vást overhalen.

Van een paar ‘vaste’ deelnemers heb ik de aanmelding al binnen. Het begin is er dus, mooi! Nu nog de rest van de loop- en fietsploeg die het moet gaan doen! Maar ik heb er vertrouwen in dat we ook dit jaar weer een flinke ploeg lopers en fietsers bij elkaar zullen krijgen. En hopelijk wéér net zo’n leuke mix uit alle sectoren van de club: recreanten, senioren, junioren.

Aanmelden kan vanaf heden bij mij, graag via andre.vanzadel@gmail.com.