Op 10 april bruiste het al vroeg in Soest en Amersfoort. Een stuk of dertig atleten van Pijnenburg, Altis en Triathlon reisden op deze zonnige zondagmorgen af naar Rotterdam. Het werd een dag met een gouden randje. Drie maanden van gezamenlijk trainen voor de marathon wierp zijn vruchten af!


Net als bij voorgaande edities klonk bij de start uit tienduizenden kelen “You ’ll never walk alone”, in samenzang met de enige echte Lee Towers. Toen het kanon werd gelost, brak de gekte los. Een ontelbare menigte stroomde uit over de Erasmusbrug, op weg naar de grote ronde door het zuidelijke deel van de havenstad. Het weer was ronduit zonnig en van de drank- en sponsposten onderweg werd gretig gebruikgemaakt.

Sinds 2019 werken de drie atletiekverenigingen samen bij de voorbereiding op een voorjaarsmarathon. De nadruk ligt op de zondagse duurlopen, in omvang variërend van 18 tot 34 kilometer. Het vertrekpunt is óf bij een van de clubhuizen, óf bij een ander punt in de regio. Sinds corona hebben we ontdekt dat je ook heel mooie routes kunt lopen vanaf Bergzicht in Den Treek, vanuit Bunschoten-Spakenburg of vanaf Stoutenburg. Zo kom je nog eens ergens met je loopmaatjes!

De trainingen werden gegeven door trainers van de drie clubs. Zij zorgden voor het juiste tempo, gaven de route aan, hielden de lopers in het oog en deelden intussen praktische tips over voeding, schoeisel, looptechniek en intervaltraining. Bij de afsluitende borrel voor alle marathonlopers, op 15 april, kwamen de drie voorzitters persoonlijk langs om de trainers te bedanken met een goodybag. Daarin onder meer een fitnessband, met als toelichting: “Door samen te lopen, is er een band ontstaan tussen de lopers.”

Van onze vereniging deden Mark Gruijters en Vincent van Leent mee als trainers. Arno en Karla Priem stonden samen met Mark langs het parcours als supporters, dank daarvoor! Bij vorige edities was het aantal Pijnenburgers aanzienlijk hoger. Of dit door corona komt of door een algehele marathon-moeheid kunnen we niet zeggen. Wel zijn er plannen om bij de volgende editie ook trailruns in te bouwen én de mogelijkheid om losse trainingen mee te lopen. Dat biedt meer mensen de kans om te ervaren hoe het is: Samen loopt het leuker!

door: Vincent van Leent