Door zuiniger ademen en meer bewegen naar een energieker leven.

Dat is de titel van een geslaagde bijscholingsmiddag met onze recreant trainers op 2 april jl.. Met plezier kijken we terug op deze cursus. Hiermee hebben de trainers een aantal handvaten gekregen om aan de slag te kunnen gaan met ademhaling.

De meeste van ons weten waardoor we een gezond(er) lijf krijgen:  veel bewegen, gezond eten, goed stress-management en fijne sociale contacten om maar een paar te noemen. Maar wat velen niet weten is dat de sleutel tot een goede gezondheid in de ademhaling ligt. Iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar zo cruciaal is als de ademhaling wordt, door velen, zelfs artsen, regelmatig over het hoofd gezien.

Zo’n 25 trainers van AVPijnenburg gingen aan de slag met ademhalingsoefeningen. Het is best nog een uitdaging, om op basis van de theorie direct met de ademhaling aan de slag te gaan. In de cursus hebben we dan ook vooral in de praktijk kunnen oefenen. Bewustwording van je ademhaling is een belangrijke eerste stap, zoals de deelnemers aan de sessie ook hebben ervaren. De hoofdonderwerpen in de cursus waren:

  • Wat is een efficiënte ademhaling, de fysiologische en mechanische dimensie.
  • Aandacht voor het hoe, wat en frequentie van ademhaling.
  • Door ademtherapie kun je een ontregelde ademhaling weer herstellen.

Het leverde veel nieuwe inzichten op. Dus als jouw trainer wat ademhalingsoefeningen voorschotelt, dan weet je dat het hier vandaan komt. Daarnaast leverde deze cursus onze trainers 2 licentiepunten via de Atletiekunie op. De licentiepunten zijn nodig voor de Permante Educatie van onze trainers.

De cursus werd verzorgd door Beweeg- en Ademcoach Jill Engelsman-Gamma,  van Breathe Less, Move More.

Door Arno Brons (lid TCR)