Niets leukers dan een grote stadsmarathon met een ‘snel’ parcours. De marathon in Berlijn – welke eind september gelopen wordt – is dan een schitterende ‘najaars-optie’. Het is natuurlijk sowieso al een interessant reisdoel. De afgelopen zomer zijn dus veel lange duurlopen rondom Soest volbracht. Volgens een nauwgezet schema kilometers maken is eigenlijk het leukste van de hele voorbereiding.

In Berlijn moet je tegenwoordig loten voor een startbewijs. Dat lukte dit jaar niet. Zodoende koos ik voor een compleet pakket bij loopreizen.nl. En voor de trein. Want deze rijdt rechtstreeks vanaf Amersfoort naar Berlin Hauptbahnhof. Heerlijk!

Overal in de Duitse hoofdstad verwijzingen te zien naar de marathon. Met 45.000 deelnemers een mega-festijn! Overal hardlopers en allemaal enthousiast. Een korte vraag wordt al snel een heel gesprek. Leuk. Op vrijdag de startnummers opgehaald in de Expo, op zaterdag enkele musea bezocht. De Frühstückslauf op zaterdagochtend is op zichzelf een aanrader als je nog niet eerder in het imposante stadion bent geweest. Dit jaar gaven we de beentjes echter zoveel mogelijk rust en kozen we voor lang uitslapen.

Op zondagochtend naar de start bij de Reichstag. Mijn marathon-maatje Rutger heeft er ook erg veel zin in! Eerdere ervaring leerde mij dat je ruim de tijd moet nemen voor kledingafgifte en het bereiken van je startvak. Berlijn is overigens niet de handigste keuze voor je allereerste marathon want dan wordt je zonder uitzondering in het laatste vak ‘H’ geplaatst. Zelf mocht ik vanuit vak ‘D’ starten, direct achter de drie kleine vakken met professionals en andere toplopers. Meteen met het eerst startschot mee in wave 1. Niets te klagen dus. Een machtige ervaring te zien dat de hele Straße des 17. Juni volstaat met marathonlopers!

En dan, na de presentatie van de topatleten en het startschot kan het loopfeest beginnen. Geweldig! Uiteraard alle aandacht voor het juiste tempo en je niet laten meezuigen. Liever maar iets te rustig warmdraaien. Al snel heb ik het juiste tempo te pakken en geniet ik van elke kilometer. Ik tik een kennis op de schouder, jij ook hier? Een geweldige entourage met een miljoen toeschouwers langs het parcours. Ontroerend. Dat het wat regent hindert kennelijk niemand.

Trotse Vincent met medaille!

Het pieken in voor- en najaar blijkt echter nog niet zo eenvoudig want griep en andere narigheid voorkwam dat ik de afgelopen edities fit aan de start stond. Door nu meer aandacht aan herstel, rust en weerstand te geven stond ik idd schadevrij en topfit aan de start. Mijn doeltempo bleek echter een tikkeltje te ambitieus. Gelukkig blijft het tempoverval beperkt tot minder dan twee minuten over de laatste 21km. Bij de Brandenburger Tor aangekomen is het nog maar een klein stukje tot aan de finish. Achteraf stonden dáár mijn twee supporters. Gemist… Een Koreaanse dame hangt een medaille om. De verzorging is hier prima geregeld. Missie geslaagd met 3:11. Blij. Rutger ook goed gefinisht. Olympisch Kampioen en Berlin winnaar Kipchoge liep zijn ‘jaar-best-tijd’. Ik óók! En had zelfs in geen twee jaar zo fijn gerend!

Na afloop met supporter en loopvriend Kees ‘und seine Anja’ aan de Bohmisch Schwartzbier in de Deponie vlakbij de Friedrichstraße. Na 42km met 4:30min smaakt dit anders prima. Auf unserem Gesundheit und nächstes Jahr! Sicher!

Vincent van Leent.