Wordt het Rotterdam, Enschede, Parijs of misschien wel Wenen? Vanaf zondag 15 januari 2023 kun je meedoen aan een trainingsprogramma dat je voorbereidt op de hele marathon in het voorjaar. Pijnenburg werkt daarvoor opnieuw samen met de atletiekverenigingen AV Triathlon en Altis.

Het programma beslaat 12 weken waarin je elke zondag in groepsverband een steeds langere afstand aflegt, van 21 km tot 30/32 km. Doordeweeks loop je zelf nog 2 of 3 keer, waarvan in ieder geval één keer een intervaltraining. Het primaire doel is de marathon van Rotterdam, maar met dit schema kun je ook prima trainen voor een andere marathon in april. Het instapniveau is dat je de halve marathon binnen 2.15 uur kunt uitlopen.

Arno Priem heeft vele jaren de coördinatie van deze samenwerking gedaan. Vorig jaar gaf hij het stokje over aan Vincent van Leent, die speciaal voor de Stretcher-lezers uitleg geeft over dit programma. “Elke zondag is er een andere route door de wijde omgeving van Soest en Amersfoort. We starten afwisselend bij een van de clubhuizen of vanaf een ander punt. Daardoor kom je in allerlei mooie en verrassende natuurgebieden, zoals Den Treek, Soesterduinen, de Heuvelrug (Let de Stigterpad), Austerlitz, Lage Vuursche, Baarn, Eemland, Zeist, Gelderse Vallei etc. Een aantal routes zijn bekend van voorgaande jaren, maar we zorgen ook voor enkele nieuwe, verrassende routes. Na afloop is er altijd koffie/thee en koek.”

Voordeel van trainen in een groep
Vincent heeft zelf inmiddels acht keer meegedaan aan de marathonopbouw. Wat vindt hij het voordeel van duurlopen in een groep? “Je hebt afleiding door de gevarieerde omgeving en de gesprekken met leden van de verschillende verenigingen. Zo vliegen de kilometers vanzelf voorbij en kom je met nieuwe verhalen en ervaringen thuis. En natuurlijk word je elke week iets sterker en fitter voor jouw voorjaarsmarathon! Een ander voordeel vind ik dat je veel belangrijke informatie krijgt aangereikt. Voor beginnende marathonlopers komt er toch meer bij kijken dan je misschien vooraf denkt.”

 Juiste tempo
De deelnemers worden ingedeeld in drie tempogroepen: rustig, midden en snel. De groepsindeling gebeurt op basis van de 10 km-wedstrijd tijd. Elke tempogroep staat onder leiding van ervaren hardlooptrainers/-begeleiders van Altis, Pijnenburg en Triathlon. De omvang van de groep ligt tussen de 8-18 lopers. Om een goed advies te krijgen over welk tempo bij jou past, is er op zaterdag 21 januari 2023 een hartslagzone meting bij ons op de atletiekbaan in Soest.

Asselronde testloop
Vincent en zijn medetrainers kijken ernaar uit om weer op pad te gaan. Eén zondag belichten ze alvast en dat is 5 februari. “Op die dag doen we mee aan de Asselronde in Apeldoorn. De afstand van 25 km past goed in het schema en je kunt dan alvast uitproberen welk marathontempo bij je past.”

Informatie en aanmelden
Deelname voor Pijnenburg leden is gratis. Niet-leden kunnen ook meedoen, zij betalen € 75,00. Wie daarna lid wordt, hoeft dit bedrag niet te betalen.

Op vrijdag 13 januari 2023 is er een informatieavond. Kom gerust langs als je mee gaat doen, óf als je nog twijfelt. Je krijgt dan informatie over de trainingen en de groepsindeling en je kunt kennismaken met de trainers en de andere marathonlopers. Tijd: 19.30 uur koffie/inloop, aanvang: 20.00 uur, locatie: clubhuis AV Triathlon.

Hou je wel van een lange duurloop op zondag, maar komt het niet uit om elke week te trainen voor de marathon? Je kunt er ook voor kiezen om af en toe een training te volgen. Bij het aanmelden kies je dan de optie: ik train niet voor een marathon maar wil wel graag meelopen”.

Wie nog vragen heeft of zich wil aanmelden, kan contact opnemen via vincent@vanleent.nl