DOE MEE aan de Bevrijdingsvuur-estafette 2018
door André van Zadel

De bevrijdingsvuur-estafetteloop is inmiddels een begrip binnen AV Pijnenburg. Ieder jaar wordt in de nacht van 4 Bevrijdingsvuurloop 2018op 5 mei het bevrijdingsvuur opgehaald uit Wageningen en naar Soest gebracht. Sporters uit veel gemeenten doen hieraan mee. Veel clubgenoten zijn al eens mee geweest, sommigen zelfs meerdere keren. En iedereen is altijd heel enthousiast over dit nachtelijk avontuur. Via het ‘Comité 4/5 mei’ van de gemeente Soest heb ik ons weer aangemeld voor dit jaar. En jij kunt erbij zijn!

Het duurt nog wel een paar maanden, maar met sommige dingen moet je niet te lang wachten. Dat dachten enkele ‘vaste’ deelnemers ook en hebben zich al bij me aangemeld. Het begin is er dus, mooi! Nu nog de rest van de loop- en fietsploeg die het moet gaan doen! Het draaiboek ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als voorgaande jaren. Vrijdagavond 4 mei rond 21.30 uur vertrekken we met de bus van Jan van Dijk vanaf AV Pijnenburg naar Wageningen. De manifestatie daar begint om middernacht. De fakkeluitreiking duurt meestal even, wij zijn doorgaans tussen 00.30 en 01.00 uur aan de beurt. Daarna kan onze tocht van rond 60 km beginnen.

Aankomst in Soest wordt verwacht rond 07.00 uur, waarna we met z’n allen ontbijten en even lekker kunnen uitrusten. Niet te lang, want rond 08.00 uur gaan we weer verder: naar Museum Soest. Daar wordt dan om 09.00 uur de fakkel overhandigd aan burgemeester Metz. Overigens kunnen vanaf 08.00 uur ook anderen aansluiten en in de stoet meelopen of fietsen! Na afloop worden de deelnemers door Jan van Dijk weer teruggebracht naar de club.

Wie kunnen er meedoen? In principe iedereen die zo’n 5 km in een rustig tempo kan hardlopen. Ook andere sporters uit Soest, niet-clubleden dus, kunnen met ons mee. Zolang we voldoende plek hebben in de bus zijn zij van harte welkom.

Voor de duidelijkheid, het is GEEN prestatieloop! Tempo/snelheid zijn dus niet zo van belang. En de lengte van de etappes is ook nog eens helemaal zelf te bepalen; de route is zo gekozen dat de bus vrijwel altijd direct in de buurt is dus je kunt steeds zelf aangeven waar, wanneer en hoe vaak je wilt wisselen. Kortom, alles kan! Je loopt je etappe(s) niet alleen, maar in een groepje van steeds wisselende samenstelling waarin iedereen rekening met elkaar houdt. Dat gaat elk jaar weer probleemloos.

We hebben minimaal 4 begeleidende fietsers nodig, ook daarvoor kun je je dus opgeven. De fietsen gaan mee in het bagageruim van de bus. Advies: een comfortabele toerfiets met goede verlichting. Geen mountainbike of racefiets, want daarop de hele nacht fietsen in een rustig hardlooptempo is echt geen pretje.

Lijkt dit je wat? Meld je dan snel aan. Of praat eerst met clubgenoten die al eens zijn mee geweest. Zij zullen er enthousiast over vertellen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we ook dit jaar weer een flinke ploeg lopers en fietsers bij elkaar zullen krijgen. En hopelijk wéér zo’n leuke mix uit alle sectoren van de club: recreanten, senioren, junioren. Aanmelden kan vanaf heden bij mij, graag via andre.vanzadel@gmail.com.